Advies

Het juiste perspectief

Natuursteen is een weerbarstig product in bestratingen. Het is een natuurproduct met specifieke eigenschappen en gedrag. Het is vaak een met de hand vervaardigd product, het komt niet uit een mal, en dus is geen steen hetzelfde.

Dat heeft zo zijn gevolgen voor het ontwerp van de bestratingsopbouw, het verband, de verwerking en het onderhoud.

 

Publicatie 231 CROW NatuursteenbestratingtWaar wringt de schoen?

De ervaring die wij gedurende de afgelopen 20 jaar hebben opgedaan met natuursteen bestrating leert dat de keuze voor natuursteen in de openbare ruimte regelmatig tot teleurstellingen leidt. Niet bij oplevering, want dan ligt alles er netjes bij. Maar na enige tijd. Als verzakkingen optreden, stenen aan de wandel gaan, voegvulling loslaat en verdwijnt, stenen breken, et cetera. Met soms gevaarlijke situaties en hoge herstel en onderhoudskosten tot gevolg.

De oorzaak van schade ligt vaak in het ontwerp. Met name de constructieopbouw en de keuze voor de juiste straatlaag, juiste dimensionering en afwerking van de tegels/keien, juiste voegvulling; daar is vaak de oorzaak te vinden. Ook is het ontwerp niet altijd afgestemd op gebruikseisen en beheersmethoden en onderhoudsbudget. Kennis van de Europese normen en de CROW richtlijn 231 zijn relevant.

Maar ook in de uitvoering kan van alles misgaan: onvoldoende verdichten van de onderconstructie, verkeerde straatlaag toepassen, (onjuist) toepassen van zandcementstabilisatie, niet toepassen van hechtmortel op de onderzijde van de stenen ('aanbranden'), splitbeton te droog of te laat verwerken, tegels met dikteverschil vleien en aftrillen waardoor onvoldoende homogene verdichting optreedt, et cetera.

Tenslotte is onderhoud aan natuursteen bestrating veelal nog een ondergeschoven kind. Natuursteen is een duurzaam product, maar dat betekent niet dat je geen onderhoud hoeft te plegen. Met name de voegvulling dient regelmatig gecontroleerd en eventueel bijgewerkt te worden en graafschades dienen vakkundig hersteld te worden. Met name tijdig ingrijpen voorkomt dat schade zich gaat uitbreiden en de kosten op termijn hoog zullen oplopen.

Delen leidt tot kwaliteit

Wij zijn ervan overtuigd dat kwaliteit bereikt wordt door kennis te delen. Daarom stellen wij onze kennis ter beschikking en staan wij open voor vragen. Wij werken graag samen met opdrachtgevers, architecten, collega aannemers en leveranciers om tot het beste resultaat te komen.

Om u bij het ontwerpproces van dienst te zijn en u te ondersteunen bij met name de technische ontwerpaspecten van natuursteen bestrating, stellen wij u een aantal hulpmiddelen ter beschikking.

  • Wij stellen allereerst onze kennis en ervaring in het aanleggen van natuursteen bestratingen graag ter beschikking. Dit doen wij primair via deze website, waar u bij Projecten van vele projecten foto's kunt bekijken en kunt zoeken middels zoektermen op soorten materialen, toepassingen, verbanden, et cetera. Vanzelfsprekend zijn er, behalve de foto's op deze website, nog veel meer gegevens en foto's van de referentieprojecten beschikbaar. Het staat u vrij ons daarover te benaderen.
  • Daarnaast hebben wij onder Formulieren een checklijst opgenomen waarmee u in het ontwerpproces uitgangspunten kunt toetsen en mogelijk (met uw opdrachtgever) kunt preciseren als blijkt dat bepaalde informatie nog onvoldoende beschikbaar is. Deze checklijst is specifiek gericht op de voorwaarden om tot een duurzame constructie van fundering, bestrating en voegvulling te komen.
  • Onder Downloads zijn diverse besteksteksten opgenomen, deze kunnen worden ondergebracht in RAW bestekken, zodanig dat de juiste uitvraag wordt verkregen m.b.t. de natuursteen constructie en voegvulling.
  • Onder Voegvulling zijn onze beschikbare producten benoemd. De bijbehorende productbladen zijn daar te benaderen.

Hier kunt u doorklikken naar een PRESENTATIE over de keuze van de juiste voegvulling.

Contact

Voor direct contact:
073-5213556

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bezoekadres:
Vinkenveld 2 D
5249 JP Rosmalen 

Klik hier voor:
Uitgebreide contactgegevens